Norsk
Gamereactor
forspill
Uncharted 4: A Thief's End

Uncharted-sagaen avsluttes på topp!

Vi har endelig fått litt alenetid med Nathan Drake, og kan slå fast at karrieren som eventyrer skal avsluttes på storslått vis...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Uncharted-serien har hevet listen for spillbransjen flere ganger, og alt Uncharted 4 egentlig trenger å gjøre, er å leve opp til seriens egen standard. Derfor var det ekstra imponerende å se at sagaens avsluttende kapittel ikke bare matcher kvaliteten (og vel så det), men at spillet også våger å gå i nye retninger. Da vi ble invitert til å prøvespille det nylig ferdigproduserte eventyret stod nemlig nyhetene i gameplayet i sentrum.

I skoene til gode, gamle Nathan Drake, blir vi plassert i en sprek Jeep med firehjulsdrift. I passasjersetene sitter både Sully og Nathans bror Sam. Praten sitter løst i blant de tre fra første sekund, idet du gir gass for å utforske savannen på Madagaskar. Målet er en diger vulkan som hviler majestetisk i bakgrunnen som et interaktivt maleri.

Uncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's End
HQ
Dette er en annonse:

Som alltid i serien er det lite å utsette på det visuelle. Omgivelsene er fargerike og frodige, og du har langt mer boltreplass enn tidligere. Uncharted 4: A Thief's End kommer til å by på lineære sekvenser også, pakket med de filmatiske, hektiske øyeblikkene serien er kjent for, men mellom dem kan vi altså forvente større områder med langt mer frihet knyttet til seg. Likevel er detaljrikdommen upåklagelig, og kommer man nært innpå Nathan og vennene hans kan man virkelig se rynkene, skjeggstubbene og porene i ansiktene deres. Nathan er fortsatt en kjekk kar selv om han er blitt litt eldre, og egentlig hadde bestemt seg for å pensjonere seg fra livet som eventyrer.

Sammen med Sam og Sully har han likevel begitt seg ut på ett siste eventyr, der skatten i enden av kikkerten bokstavelig talt er en skatt. Trioen er på jakt etter sjørøverskatten etterlatt av den legendariske, britiske piraten Henry Avery, som er verdt mangfoldige milliarder kroner i dag. Det er en jakt Nathan og Sam har drømt om siden barndommen, og er derfor det perfekte klimakset for memoarene til spillverdens Indiana Jones. De eneste problemene er A, at de ikke vet hvor skatten befinner seg og B, at trekløveret ikke er de eneste som forsøker å finne den.

Uncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's End
Dette er en annonse:

Noe særlig mer om historien skal jeg ikke røpe. Stemmeskuespillet er som vanlig på topp, og jeg har tro på at fortellingen vil engasjere i like om ikke enda større grad enn tidligere. Uncharted-spillene har en egenart og et kvalitetspreg over seg som man gjenkjenner med én gang man plukker opp kontrolleren. Det føltes godt å være tilbake i Drakes kroppsnære genser, så godt faktisk, at det nesten var litt vemodig å vite at dette blir den siste gangen. Da jeg fikk sjansen til å slå en av prat med hoveddesigner Ricky Cambier fra Naughty Dog litt senere, forklarte han at teamet har jobbet mye for å forme et verdig siste kapittel for Drake:

- Jeg synes det er en veldig fin avslutning for serien, som gjøre ære på alt som har skjedd med Nathan Drake i de første tre spillene. Historien kretser mye omkring hva som er virkelig er viktig for Nathan, og hva som har skjedd med ham tidligere, og dette er med på å gjøre ham til en interessant og kompleks person. Samtidig ga Playstation 4 oss muligheten til å gjøre nye ting med gameplay og grafikken, kommenterer Cambier.

HQ

Så hva er egentlig nytt når det gjelder gameplay? For det første har man altså disse større områdene å utforske, og Naughty Dog har gjort en god jobb med kjørefysikken til Jeepen. Det er naturligvis ikke noe som kan utfordre rene racingspill som Dirt Rally, men bilen var responsiv og oppførte seg i tråd med fysikkens lover. Den var også sprek nok til å takle bratte bakker og særdeles ulendt terreng, selv om den slet litt med å få feste i gjørma. Da var vinsjen foran kjekk å ha, og ved et par anledninger var den nødvendig for å kunne ta seg videre.

Ved siden av kjøringen har også Nathan en gripehake med seg denne gangen, som man kan bruke til å slynge seg mellom plattformer på markerte steder. Den mest overraskende nyheten var imidlertid et større fokus på stealth. På samme måte som i en rekke militære spill kan Nathan nå gjemme seg i gress og busker, og markere fiender før han går til aksjon. Om man velger å plukke ned fiendene stille én etter én, eller den mer høylytte metoden, er selvsagt opp til deg. Går du for snikingen vil markører avsløre hvorvidt fiendene er iferd med å oppdage deg, i et system som kan minne om strukturen fra spill som Metal Gear Solid.

- Stealh har alltid være med i Uncharted-spillene, men denne gangen hadde vi lyst til å gjøre det bedre. Vi trengte en måte å gi spilleren bedre oversikt på, for å unngå at snikingen ble frustrerende, ikke minst fordi områdene nå er langt større mange steder. Metal Gear Solid har veldig bra stealth, og derfor ga det mening for oss å se på elementene som kunne passe til Uncharted, forklarer Cambier, som ler avkreftende når jeg spør om Nathan vil ha med seg pappesker han kan gjemme seg i.

Uncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's EndUncharted 4: A Thief's End
Uncharted 4: A Thief's End

Jeg kan være enig i at pappeskene ikke passer til Uncharted, og skal jeg være helt ærlig er de i overkant fjollete for MGS også. Jeg kan også være enig i tanken om å gi spilleren flere valgmuligheter, som var grunnpremisset for å legge til flere stealth-mekanikker. Hvis du ønsker kan du fortsatt spille Uncharted 4: A Thief's End på samme måte som før, og selv om de de nye mekanikkene føles veldig kjente ser jeg derfor på dem som et godt, valgfritt alternativ.

I det hele tatt ser jeg frem til Uncharted 4: A Thief's End. Naughty Dog har gang på gang bevist at de er blant spillbransjen aller beste studioer når det gjelder action/adventure-sjangeren, og de siste sidene i boka om Nathan Drake kan fort bli de aller mest spennende. Jeg blir på ingen måte overrasket hvis Uncharted 4 kommer opp når "årets spill"-prisene skal deles ut på slutten av 2016. Snarere tvert imot forventer jeg det, akkurat som jeg gleder meg til en nytt knippe oneliners til Nathan Drake-samlingen.

Uncharted 4: A Thief's End slippes den 10. mai, eksklusivt til Playstation 4.

HQ

Relaterte tekster



Loading next content