Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Lenovo Yoga Book

Lenovo frir til både studenter og kreative sjeler med sin 2-i-1 Yoga Book, så vi satte en skribent som er begge deler på jobben med å anmelde...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Da Lenovo introduserte 2-i-1 nettbrettet Yoga Book under teknologimessen IFA Berlin forrige september, beskrev jeg Book som det mest spennende nettbrettet siden Apple lanserte iPad i 2010. Om det touch-baserte tastaturet kunne innfri lovnadene, ville det endre nettbrett-landskapet.

HQ

Tastatur
Lenovo forteller at det pleier å ta et par timer å bli komfortabel med tastaturet, men til gjengjeld skal da gjennomsnittsbrukeren komme opp i en hastighet på rundt 30 ord i minuttet (mot nærmere 40 på et mekanisk tastatur). Det er betydelig raskere enn de under 20 ordene i minuttet en gjennomsnittlig bruker klarer å lire av seg på et skjermbasert tastatur. Grunnen til at Yoga Book skal kunne komme så nært et mekanisk keyboard er at den lærer mer om din skrivestil over tid. Hvis du pleier å bomme på en bestemt bokstav, vil den oppdage det og kompensere når du trykker feil.

På papiret høres det ut som en potensiell løsning på 2-i-1 nettbrettenes til nå skuffende tastaturer, men etter to uker med Yoga Book kan brukeropplevelsen med tastaturet oppsummeres som 'anstrengt'.

Lenovo Yoga Book

Med Yoga book kan jeg skrive 20-40 ord i minuttet. Grunnen til dette enorme spranget er at tastaturets evne til å forutsi er begrenset dersom man bruker ord den ikke allerede har lært. Dermed kan man komme opp i et greit tempo om man snakker med en venn og bruker et begrenset ordforråd. Men om man skal ta notater om teknisk fagstoff føles det tidvis som man har begitt seg ut på en ferd gjennom en kald og våt hengemyr, som bare blir vanskeligere å traversere jo hardere du prøver. Til sammenligning når jeg 30 ord i minuttet med tastaturet på skjermen (forutsatt at Swype er installert), eller 70-80 ord i minuttet på et standard tastatur. Dette stemmer noenlunde greit med det Lenovo selv sier: det er realistisk å komme opp i 150 tegn i minuttet, som tilsvarer rundt 30 ord i minuttet.

Dette er en annonse:

Samtidig er det noe skuffende at tastaturet ikke er virtuelt, slik at man kan gå fra et amerikansk til et norsk tastaturoppsett med ett tastetrykk. Det betyr at du må kjøpe Yoga Book i Norge for å få med bokstavene æ,ø og å. Om man skriver på flere språk så kan dette også føre til et problem: dersom man skriver engelsk mens tastaturspråket er norsk risikerer man at stavekontrollen blir forvirret og begynner å rette ord som 'flyer' til 'flue'. Men om man skifter tastaturspråket til engelsk så endres også tastaturoppsettet, slik at man eksempelvis må trykke 'ø' for å få fram semikolon på skjermen. Etter tre års utvikling ville det også vært fint med ulikt haptisk feedback på hver tast, slik at du kunne kjenne deg til hvor på tastaturet du befant deg, uten å se ned.

Tastaturet blir bedre over tid og om du unngår å forvirre programvaren ved å skrive på flere språk så kan nok monsteret som skjuler seg i stavekontrollen temmes. Men om du lar deg irritere over småting - som at programvaren endrer et grammatisk korrekt ord til et annet ord den mener du burde ha skrevet - så er det en viss fare for at du før eller senere pælmer Yoga Book veggimellom.

Likevel, tastaturet er en forbedring sammenlignet med konkurrentene og det å kunne vri om Yoga Book for å gå sømløst fra tastatur-modus til konvensjonelt nettbrett er en fantastisk følelse.

Treaksede hengsler
De treaksede hengslene som gjør Yoga Book til et 2-i-1-nettbrett er nydelige, tilsynelatende solide og er laget slik at du kan lukke maskinen med en skriveblokk mellom skjerm og tastatur uten at hverken hengsler eller skjerm skades. Ulempen er at når Yoga Book er i nettbrett-modus så havner tastaturet på baksiden, slik at du risikerer å skrape det opp dersom du legger fra deg nettbrettet på en uegnet overflate.

Dette er en annonse:

Slipp fantasien fri
Med et tastetrykk kan tastaturet forvandles til en trykkfølsom tegneplate, som lar deg skape det som i alle fall din mor kan beskrive som kunstverk i ArtRage. Det er noe treghet i systemet, så om du tegner en strek kan du se den dukke opp på skjermen noe senere enn forventet. Tegnebrettet er neppe egnet for profesjonelle, men for de av oss som liker å ha noe meditativt å gjøre på toget til jobb er det en fin bonus.

Erstatter notatblokken
Forskning tilsier at vi både lærer mer og husker bedre når vi skriver for hånd, men håndskrevne notater er noe herk å holde styr på. Yoga Book ble laget med studenter i tankene og kan kombineres med en notatblokk. Den trykkfølsomme overflaten kan nemlig skrives på med stylus-pennen som følger med. Det følger med en magnetisk skriveblokk, men du kan også bruke vanlig penn og papir.

To operativsystemer og fire kjerner
Du får valget mellom Windows 10 og Android 6.0. Batteriet varer to timer lengre (opp til 15 timer) hvis du går for Android og så langt kan Yoga Book håndtere 700 av de 1000 mest populære Android-applikasjonene. Batteriet kan lades 80 prosent på 50 minutter.

Med en firekjernet 1.44GHz Intel Atom (2.4GHz med Intel burst) og 4GB RAM er det grenser for hvor lang du kan presse maskinen, men hvis valget står mellom en lettvekts laptop og et nettbrett, kan Yoga Book være et greit kompromiss til tross for sine svakheter. Lenovo leverer langt på vei det de lover og tastaturet er et steg i riktig retning, men brukeropplevelsen er samtidig mer frustrerende enn den burde være for et produkt som koster drøyt 5000 kroner.

Lenovo Yoga Book
06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Slipp fantastien fri med tegnebrettet, lekkert design, elegante hengsler, notatblokken lar deg ta håndskrevne notater, og på en god dag lar tastaturet deg skrive i greit tempo.
-
Låsetasten er noe klumsete plassert, så etter to uker skjer det fortsatt stadig at jeg skrur av skjermen ved et uhell. Tastaturet er tidvis frustrerende og vanskelig å stole på.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Test: Lenovo Yoga Book

Test: Lenovo Yoga Book

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Fredrik Walløe

Lenovo frir til både studenter og kreative sjeler med sin 2-i-1 Yoga Book, så vi satte en skribent som er begge deler på jobben med å anmelde...



Loading next content