Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: Turtle Beach Ear Force XP400

Turtle Beach har lansert en ny trådløs trio i det høyere budsjettnivået. Vi tester Ear Force XP400...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Med årene har Turtle Beach etablert seg som et populært merke som tar sikte på de litt mer seriøse konsollspillerene. De har tatt opp kampen og konkurrerer blant annet Astro, Tritton og SteelSeries. Under CES-messen som var tidligere i år annonserte de en ny trådløs trio som føyer seg inn i rekken blant høykvalitets headsets. Med XP300, XP400 og XP500 tar Turtle Beach sikte mot stjernene. I denne omgang har vi testet XP400, mellommannen som ligger på rundt 2200 kroner.

HQ

XP400 ble nok utviklet med Xbox 360 i fokus. Det har en del detaljer som er skreddersydd for Xbox 360, blant annet er til og med kommunikasjonen mellom headset og håndkontroller trådløs. Det svarte headsettet i kombinasjon med hvit skrift sammen med en grønn ring på headsettets øreklokke gir umiddelbare tanker til fargekombinasjonen man finner hos Xbox 360.

Turtle Beach Ear Force XP400
XP400, navnet er ikke så langt unna Xbox 360, konsollen headsettet er beregnet på. Foto: Martin Sollien

Dette betyr ikke at headsettet ikke fungerer for PS3. Den tar nemlig i bruk bluetooth-teknologi også, slik at man kan koble det opp mot en PS3. Ja, man kan til og med koble det opp mot mobiltelefonen og svare på innkommende samtaler gjennom headsettet. Gud forby hvis du må ta av headsettet midt i en seriøs Halo-match fordi mamma ringer og lurer på hvilken underbukse du har på deg i dag.

Som nevnt er XP400 trådløst. Ofte byr trådløs teknologi på problemer med lydkvaliteten. Turtle Beach har lovet å fjerne fjerne statisk bakgrunnsstøy og en trådløs kommunikasjon på 5 Ghz burde bøte for kommunikasjonsproblemer mellom headset og sender. Dessverre er det ikke alltid en dans på roser. Jeg opplever relativt ofte at headsettet faller ut i et par sekunder mens det febrilsk prøver å få kontakt med senderen. En gnistrende bakgrunnsstøy og delvis lydforvrengning dukker også opp med jevne mellomrom. Selv med sterke spesifikasjoner på papiret, blir det ikke helt optimalt. Den statiske bakgrunnsstøyen som man ofte hører når lyden er lav er ikke lenger tilstedeværende. Fint å se at de har fått bort øresussyndromet.

Dette er en annonse:
Turtle Beach Ear Force XP400
Trådløs teknologi for det meste, men innganger for kabler også hvis det skulle gå skeis. Foto: Martin Sollien

Headsettet er rikt på funksjoner og det er kanskje den største grunnen til at det koster så mye som det gjør. Foruten fullstendig trådløs kommunikasjon, finner man at batteriet er fullstendig innebygd i headsettet. Det er oppladbart gjennom en ladekabel med god lengde. Det kanskje mest kritikkverdige med en slik løsning er at man ikke har muligheten til enkelt å bytte batteri når den etter mange oppladninger begynner å bli dårlig. I steden må man ende opp med å sende inn hele headsettet for å fornye eller bare lide seg gjennom med kabel oftere.

Med prislappen som følger headsettet og et profesjonelt fokus, forventes det at lyden er av høyeste klasse. Dette er et headset som har virtuell surround i 5.1 kanaler, det betyr altså at kringlyden drives av to høytalere, en i hver øreklokke, og ikke av åtte høytalere som er tilfellet med for eksempel Tritton AXPro.

Turtle Beach Ear Force XP400
Virtuell surround er det, og den kan stilles til forskjellige vinkler på senderen. Foto: Martin Sollien
Dette er en annonse:

Oppriktig ble jeg en smule skuffet over lydkvaliteten. Jeg har hørt mye positivt om den, både i dette headsettet og om Turtle Beach generelt, men lyden føles i dette tilfellet altfor innestengt. Det er som om man har en hjelm på hodet og hører lyd utenfra. Klarheten i detaljene kommer ikke godt nok frem, noe som gjør det tidvis vanskelig å skjelne presist hvor fiendene kommer fra. Detaljene drukner litt i bassen og jeg savner den rene og krystallklare lyden. Det er rett og slett for dårlig balansert. Jeg opplevde at den trådløse konkurrenten til SteelSeries - 7XB - som nesten koster tusenlappen mindre har bedre balansert lyd.

Det følger med en del forhåndsbestemte innstillinger som kan forandre lyden til det mer prefererte. Et lite savn er likevel å kunne stille diskant, mellomdiskant og bass selv, for ingen av de ulike forhåndsinnstillingene gir meg den balanserte lyden eller klarheten jeg ønsker. Jeg synes altså ikke lyden fungerer optimalt for den kompetitive spilleren som spiller Battlefield, Call of Duty eller Halo fordi headsettet ikke gir den essensielle klarheten i de små lyddetaljene.

Turtle Beach Ear Force XP400
Her kan man stille etter forskjellig lydmoduser. To store knapper som hendholdvis justerer bass og diskant samt toning av eksplosjoner og høye in-game lyder. Foto: Martin Sollien

Til rekreasjonell spilling fungerer de derimot greit. I Skyrim kan den ekstra bassen gjøre lydopplevelsen hakket mer dynamisk enn hva jeg er vandt med. Det samme gjelder også med musikk og film hvor det fungerer kurant, i det minste bedre enn andre headsets beregnet på kompetitiv spilling.

Jeg trakk frem tidligere at designet føltes gjennomført med Xbox 360 i fokus. Jeg kan ikke si at headsettet er noe særlig til øyegodteri. I motsetning til Turtle Beach PX5, ser og føles ikke dette ut som et headset med prislapp på over to tusen. Logoene, teksten og knappene på øreklokkene gir det en billig følelse som ligner litt for mye på budsjettvariantene til Turtle Beach. Jeg savner egentlig en litt mer subtil plassering av knapper og et hjul til chatvolum fremfor to knapper, slik det er med spillvolum og mikrofonvolum.

Turtle Beach Ear Force XP400
Det medfølger en solid mikrofon som er enkel å justere og som fanger lyden godt. Foto: Martin Sollien

XP400 er et funksjonsrikt headset som dessverre lider av et middelmådig design og innestengt lyd. To ganske vesentlige ting ved et headset til den prisen. Med et fullstendig trådløst grensesnitt er det likevel mer behagelig å spille enn med tråd. Det sitter også godt på hodet og rundt ørene, selv om det ikke sperrer lyd utenfra så godt som det burde gjøre. Er du ute etter et høyklasse headset iberegnet kompetitiv spilling, vil jeg heller anbefale andre headsets. Har du ikke lyst til å svi av rundt 1000 kroner mer for surround vil jeg også anbefale SteelSeries 7XB som et alternativ. XP400 blir dessverre en overpriset skuffelse.

Turtle Beach Ear Force XP400Turtle Beach Ear Force XP400Turtle Beach Ear Force XP400Turtle Beach Ear Force XP400
06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Lang batterilevetid, god funksjonalitet, god byggekvalitet, behagelig i bruk, solid mikrofon.
-
Innestengt lyd, noen trådløse signalproblemer, "billig" design, føles overpriset, innebygd batteri.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content