Norsk
Blog

Pokémon GO - Et år senere

Skrevet av Glorfindel den 6 juli 2017 klokken 10:54

Kall dette gjerne en oppfølger til denne bloggen.

På denne dag er det et år siden Pokémon GO ble lansert. Den lille og muligens noe ukjente utvikleren Niantic, utviklet i samarbeid med Nintendo et spill som skulle bringe de velkjente lommemonstrene til vår egen "virkelighet". Gjennom mobiltelefonen, vel og merke. For min del har jeg, med et par unntak, aldri vært så overbegeistret for mobilspill og var således også noe lunken til dette spillet. Spillet viste seg derimot fort å bli en enorm suksess. Skru tiden tilbake et år og du vil sannsynligvis ha større problemer med å finne noen som ikke spilte Pokémon GO. Oppstartsfasen var derimot langt ifra problemfri. Serverne falt ned med jevne mellomrom, spillet krasjet i hytt og gevær, folk ble sinte og Niantic slet lenge med å løse problemet. Allikevel er det rimelig trygt å si at sommeren 2016 var sterkt preget av en Pokémon-feber uten like. Også for undertegnede.

Selv bor jeg på en ganske liten plass, med nokså store avstander mellom Pokéstops og gymmer. Dette hindret meg derimot ikke fra å spille Pokémon GO store deler av sommeren. Utover høsten falt jeg, som så mange andre, litt av lasset. Hypen sank drastisk og spillet visnet mer og mer bort. Niantic hadde derimot ikke tenkt å gi opp spillet og la etterhvert til nytt innhold. I februar dukket pokémon fra 2. generasjon opp og det var her de for alvor klarte å hanke meg tilbake til spillet. Etter gen 2 har jeg nemlig spilt Pokémon GO ganske jevnt og trutt. Ikke like manisk som i månedene rundt lansering, men fremdeles hyppig nok til at det kan defineres som ofte. Som folk flest ble jeg nok smått lei av å møte på 100 Pidgeys om dagen, men ulike events har etterhvert gjort spillet ganske vanedannende igjen. Og da også over lengre tid. Halloween bød på muligheten til flere spøkelsespokémon, vannfestivalen gjorde Magikarp mer synlig og den ganske nylige "eventyruken" ga fire ganger så mange candies for følgesvennen din. Således fikk man en god progresjon, på tross av at det fremdeles er og nok også alltid vil være et svært simpelt og ganske ensformig spill.

Det Pokémon GO opprinnelig gjorde med bravur, var å spille heftig på nostalgistrengene. Det kan nok også være noe av det som fremdeles holder meg bundet til spillet. Det er faktisk få spill som har klart å gi meg en så kraftig nostalgifølelse etter kun et år, men å høre lydspor som f.eks. World Map gir meg nesten en like kraftig følelse som mange av spillene jeg spilte som barn. Allikevel tror jeg det er progresjonen som kan ta mesteparten av æren (eventuelt skylden). Etterhvert som man steg i gradene og faktisk så muligheten for å få tak i andre og mer sjeldne pokémon enn de begredelige du ofte møter på Route 1 i hovedspillene, ble det mer givende å fortsette og spille Pokémon GO.

Det er verdt å nevnte at Pokémon GO også er en ganske fin "treningsapp". Jeg pleier sjeldent å være fryktelig umotivert til å trene, men om det skulle være dager hvor jeg føler meg litt mer giddeløs enn vanlig, er det kjekt å vite at man også kan klekke et par egg eller sope inn noen candies i løpet av en joggetur. På toppen av dette gikk jeg dessuten til innkjøp av en GO Plus for et par måneder siden. En svært enkel liten dings som lar spillet kjøre i bakgrunnen og således gir en mer nøyaktig avstandsmåling. Siden jeg trasker mye rundt på f.eks. jobb, kan jeg øke avstanden på en del egg og følgesvenner ved simpelthen bare å gjøre det jeg vanligvis skal.

Antall personer som spiller Pokémon GO har sunket betraktelig. Allikevel ligger spillet på 5. plass over mest solgte apper og med anslagsvis flere millioner aktive spillere per dag. Selv har jeg nådd level 31 og fått tak i de aller fleste som er mulig å få tak i fra gen 1 (så sant du ikke drar til andre siden av kloden). Allikevel føler jeg en giv til å fortsette, i tro mot at Niantic vil fortsette å pøse på med innhold og nye generasjoner. Nylig restaurerte de gymmene og åpnet opp for "raids" (aka. enda mer nostalgi), med sterkere pokémon man gjerne trenger flere spillere for å ta ned. Og enda har de til gode å implementere etterlengtede funksjoner som PvP og trading.

Et år med Pokémon GO har gått. For mange er spillet lagt død. For meg lever det fremdeles relativt greit.

Pokémon GO - Et år senere

HQ